Saját lakás projekt III. rész – hangszigetelés és betonozás

Mint ígértem, folytatódik a Saját lakás projekt blogbejegyzés-sorozatom: a mai részben leírom, hogyan épült fel a hangszigetelt fal, megmutatom hogyan készült az aljzat, na meg megérkeztek az ablakok a fürdőbe, kamrába, felépült a vendégszoba és fürdő fala is, és a nappali-hálószoba ajtaját is megfordítottuk… Ez mind októberben történt. Ha lemaradtál a Saját lakás projekt I., lakáskeresésről szóló részéről, itt olvashatod el, ha érdekel a bontás, és a tervezés első fázisa, azt a Saját lakás projekt II. részében találod.

Ott tartottunk, hogy a lakásom szeptember végén szépen művelt virágoskertre hasonlít, mire felbontottuk a maradék régi betont, el lett hordva az összes párnafa, fadeszka, parketta, és a 19 cm-es salak kb. fele. Szeptember 7-től bontottunk és sittet hordtunk el (jó, a gyakorlatban inkább a fiúk), és október elején már nagyon vártam, hogy végre valamit építsünk is…

A villanyszerelő az alapszereléssel már megvolt, most következett a gépészeti munka, amikor a kazántól a radiátorokig és a vizes kiállásokig lekerültek az aljzatba a csövek. Ez a legjobb módszer, ha betonozás van, a beton alatt elfér minden cső.

Ezen a napon nagyon sok munkafolyamat ment egyszerre, a gépészeti szerelés és az aljzat kialakítása párhuzamosan haladt. Mint a képeken látszódik, az 5 cm EPS lépésálló hungarocellből ki lett vágva a csöveknek a hely, alá került a salakra a fólia, a hungarocellre pedig az acélháló, amire ment az 5 cm-es estrich beton, a statikussal egyeztetve. A statikus kolléga emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a salak a közel 90 év alatt megfelelően összetömörödött, így a maradék 9-10 cm-t ne bolygassuk már meg, így a fiúk óvatosan távolították el a felső réteget. Így hangszigetelt, vadonatúj aljzatot hoztunk létre, ami tökéletes alapja a későbbi faparkettának. Az már más kérdés, hogy aztán hetekig találgattunk, vajon megszárad-e időben, de arról majd később.

A szint természetesen lézerrel ki lett mérve, így Lali mester precizitással alkotta meg az új padlószintet.
Itt pedig a gépész, Józsi a konyha mosogató és mosogatógép kiállásokat csinálja éppen, amíg a hálóban folyik a betonozás.
Ugyanezen a napon megérkeztek a hangszigetelt falat felépítő fiúk. Mint azt az előző részben írtam, még időben kiderült, a szomszédban egy csellós úriember lakik, aki elég sokat gyakorol, és ha nem akarok komolyzenét hallgatni egész nap, orvosolni kellett a problémát. Rengeteget kutattam a neten a megfelelő megoldás után, aztán a választásom a Csendlapra esett, amelyet a PhoneStar gyárt. A Csendlap egy kartonpapírból és homokból legyártott lap, ami 9-15 mm vastagságban létezik. Az én falamra 2 réteg 12,5 mm-es Csendlap került. A pontos rétegrend a következő volt: az eredeti faltól kell 1-2 cm légrés, 50 mm-es profil üveggyapottal, 2 réteg Csendlap, majd egy réteg 12,5 mm-es gipszkarton lemez. Így mindössze 11 cm-t vesztettünk a helyiségből, ennyi lett a hangszigetelt fal vastagsága.
Ami még fontos volt: hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, fent a holkert ki kellett egyenesíteni 90 fokra, tehát le kellett vésni a fal felső részét, hogy a fal magasságában a lehető legnagyobb felületre kerülhessen a hangszigetelő anyag. Emellett hasonló okokból a meglévő salakot is kiásták a fiúk egy sávban, hogy minél alacsonyabb szintről indulhasson a fal. Természetesen ezt a salakos részt is óvatosan bolygatták, csak ott, ahol muszáj.
Amire még szintén oda kellett figyelni: a sarokból számítva 240 cm hosszan konyhabútor lesz, elszívóval, magas felső szekrénysorral, tehát külön kérésemre erősített gipszkarton profil szerkezetet használtunk, tehát az első 6 db függőleges sáv 2,5 mm vastag acélból készült. Kérésemet azzal indokoltam, hogy a legnehezebb jénai tálakat fogom ott tárolni, -amiből most nincs egy darab sem, de sosem lehet tudni. 🙂 Ezen felül nyilván rengeteg dugaljt terveztem, nos mivel ahány helyen ki van lyukasztva a hangszigetelt fal, annyival gyengébb lesz a rendszer. A trükk ennek kiküszöbölésére a következő volt: az egyik kolléga a Csendlapból kis dobozokat hajtogatott, tehát a dugaljak külön körbe lettek bélelve ezzel az anyaggal. Nem volt mit tenni, ragaszkodtam ehhez is, viszont a profilok adott helyzete miatt picit el kellett tolni a dugaljak helyét.
Itt már az üveggyapot kitöltést láthatjátok, aztán felkerült mindkét réteg Csendlap, csúsztatva a két réteg egymással.

És végül a gipszkartont is felszerelték, a konyha részhez impregnált változat került, amely a nedvességet is a hőt is jobban bírja. A csapat egy nap alatt végzett a munkával, úgy, hogy délután 3 körül kezdődött a munka és este fél 9-re kész lett minden. Ezúton is köszönöm!

Annyira ki voltunk centizve időben, hogy másnap délelőtt mire újra kint voltam a helyszínen, már lent volt ebben a helyiségben is a hungarocell, a radiátor csövei és már készült a beton is, ami délutánra már le is lett öntve. Egyértelműnek tűnhet, de fontos megjegyezni: kb. 1 cm dilatációs rést kell hagyni a falak mentén körben és a helyiségek között is!

Gyönyörű csendélet a vendégszobáról a betonkeverővel.

Még egy trükkre hívnám fel a figyelmet ebben a fürdőszobai csőrengetegben: a törölközőszárítós radiátor csöve meg lett tekerve az aljzatban, tehát ezzel padlófűtést hoztunk létre ebben a helyiségben, pár ezer forintos többletköltséggel. Amikor meleg a radiátor, a padló is az lesz, ami extra komforttal szolgál majd! 🙂

3 napig én jártam locsolni a betont, majd pár nap szünet következett, mire végre falat építettünk.

A fürdőszobába, wc és kamra helyiségeibe alacsonyabbra kértem a betonozást szintjét, hiszen cementlapot választottam ide, ami vastagabb (2 cm), mint a többi helyiségbe tervezett lamella parketta (1 cm). Ragaszkodtam hozzá, hogy mindenhol ugyanannyi legyen a padlószint magassága, nem szerettem volna szintkülönbséget a parketta és a hidegburkolat között, ezért a beton szintjével játszottunk. Kb. a betonozást követően derült ki, hogy a megrendelt hatszögletű lap legyártását mégsem vállalja a Moza az általam megálmodott mintában, mert volt rá példa, hogy pont ez a típus hibás lett. Korrekt, hogy ezt időben jelezték, de így sajnos kénytelen voltam másfajta burkolatot választani (amúgy szívből ajánlom őket, mert csodaszép lapjaik vannak). Tehát több napig böngésztem a netet, míg találtam egy olasz greslapot, ami megfelelt az elképzeléseimnek, és volt bátorságom netről látatlanban megrendelni. Persze ez csak 1 cm vastag lett, így a szintkülönbség kialakítása felesleges lett végül, de a burkolásnál ezt kicsit több ragasztóval korrigálták a fiúk.

Eltelt néhány nap, amíg száradt a beton, és jöhetett a kibontott gyengébb falak helyére az ytong falak emelése a vendégszobánál és a fürdőszobánál is. Az ajtók az eredeti helyükre kerültek vissza.

Egy esti ellenőrzésen elégedetten néztem körül, hogy minden a tervek szerint halad. 🙂

Majd teljesen felépültek a falak. Lassan-lassan kezdett lakásra hasonlítani ez az ipari terület. 🙂
Következett a falak javítása. A salétromos ázott rétegeket (konyha, wc, fürdőszoba) lekaparták a falról tégláig, és vakolattal javították. Az összes fal telibe lett dryvit hálózva flexibilis ragasztó ágyba, majd 2-3 réteg glett következett. Ez megakadályozza, hogy a jövőben repedések keletkezzenek a falakon. Erre került fel később a két réteg falfesték.

És kiértek az asztalos kollégák is, hogy megfordítsák a nappali-hálószoba közötti kétszárnyú ajtót. A nappaliba nyílt, és túl sok helyet foglalt nyitott állapotban, ezért úgy döntöttem, megfordítom a nyitás irányát a hálószoba fele. Persze nem volt egyszerű a folyamat, mert teljesen szét kellett szedni a tokot, de azért megoldották. 🙂

Ki lettek alakítva az új ablakok nyílásai a fürdőszobában és a kamrában, csak ebbe a két helyiségbe került új műanyag ablak, az összes többi nyílászárót felújítottuk. Nagyon oda kellett figyelni, hogy a fürdőben az új ablak pontosan a későbbi mosdó felett legyen. Nem volt könnyű kicentizni ezen a falon a szerelvényeket, szanitereket…
Egy szombati nap megérkezett a kamra és a fürdőszoba ablaka, nos, kissé elnagyoltak lettek a nyílások. De ezt később megoldották a kollégák. Legyünk optimisták: a lényeg, hogy a helyszínen vannak az ablakok is. 🙂
És végre alakult a fürdőszoba kád melletti fala és a falfülke. Mivel a bal oldalon volt egy strang, a kádat nem tudtuk volna beljebb tenni, így felfalaztattam ezt a részt, így adott volt, hogy kialakítsunk egy falfülkét rejtett világítással. Klassz lesz a hangulat a kádban olvasáshoz. 🙂

Kamra fala és ablaka is elkezdett szépülni.

És végre! Bekerült a helyére a wc tartály is! A gépészem mellette (jobbra lent) kialakította a vízóra helyét is, bár még ebben a házban nem kötelező, bármikor azzá tehetik. Így később nem kell szétbombázni a helyet. Ajánlom, hogy felújításnál gondoljatok erre is.
És ismét egy látványos haladás: be lett profilozva a nappali mennyezete a gipszkarton álmennyezetnek. Október végéig idáig jutottunk.

Novemberben még inkább felgyorsultak az események: gipszkartonozási munkák következtek, közben új helyet kellett keresni a légkondinak, mert a hangszigetelt falra nem mehetett, az elszívó csövének kivezetését sem tudtuk még, hogyan oldjuk meg, és a legaggasztóbb: nagyon lassan száradt a beton, én pedig december elején mindenképp költözni szerettem volna, de a parkettát nem lehet nedves aljzatra letenni… hogyan orvosoltuk ezeket a problémákat? A következő részben kiderül! 😉

UPDATE:

A hangszigetelés nagyon bevált, nagy ritkán, alig-alig hallok valamit, ha a szomszéd zenél. Tehát elmondhatom, hogy nekem maximálisan bevált, csak ajánlani tudom a PhoneStar csendlapját!

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül megjelenítésre.