5 gyakori lakberendezési hiba, amit te ne kövess el!

Mindannyian hibázunk olykor, de felújítás vagy egy új otthon berendezése esetén, jobb ha a következő hibákat elkerüljük, mert döntéseink több évre szólnak. Egy otthon pedig minket kell szolgáljon bosszúságmentesen és sokáig. Mi az a top 5 lakberendezési hiba, amit soha ne kövess el? (A képeken jó példákat mutatok.)

1. Össze nem illő burkolatok: Az egyik legfontosabb dolog, hogy az egymás mellett megjelenő burkolatokat megnézd megrendelés előtt, hogy tényleg jól néznek ki együtt. Személyesen meg kell nézni, össze kell hasonlítani, stimmelnek-e az árnyalatok. Például, ha kiválasztottunk egy faparkettát, és szeretnénk mellé bármilyen fa bútort, fontos, hogy megnézzük együtt az anyagmintákat, biztosan jól néznek ki együtt. De ez vonatkozik a hidegburkolatokra és a bútorlapokra is!

stylebyemilyhenderson.com

2. Ha kevés a világítás: nem megfelelő lámpák vagy nem elég lámpa lett kiválasztva az adott helyiségre. Nincs annál bosszantóbb, mintha nem tudunk egy tevékenységet elvégezni rendesen azért, mert nincs elég fény. Gondoljunk a mennyezeti világításra, ami általános fényt ad, és a helyi, funkcionális lámpákra is, mint a munkapult feletti led világítás, vagy az ágy melletti asztali lámpák. És ne feledkezzünk meg a rejtett vagy hangulatvilágításról sem, este már senki nem vágyik fényárra, és a legjobb, ha az otthonunkban kellemes hangulatvilágítást tudunk csinálni 1-2 falikarral, vagy rejtett LED világítással.

amazon.com

3. Minden fehér: ha fehérek a falak, ne fehér bútort válasszunk, ne olvadjanak egybe a lakberendezési elemek a háttérrel. Túl unalmas és lélektelen az összhatás így. Inkább játsszunk a színekkel és a kontrasztokkal, sőt a stílusokkal is: modern berendezés mellett nagyon jól mutat egy felújított antik lerakóasztalka, vagy egy retro lámpa, egy világosszürke falszín mellett pl. antracit konyhabútorral.

feedpuzzle.com

4. Össze-vissza tervezés nélküli képek a falon: ha egy inspirációs képen még úgy tűnik is, hogy a képek össze-vissza csak fel lettek dobva a falra, és jó az összhatás, az biztos gondos tervezés eredménye. Le kell mérni a falfelületet, ahova a képeket tennénk, nem mindegy a keretek színe, formája, ezt jobb esetben le kell rajzolni, vagy le is tehetjük a földre elrendezve a képkereteket, mielőtt feltesszük a falra a kész dekorációt.

indoorzy.com

5. Túl nagy vagy túl kicsi bútorok: nagyon fontos, hogy egy helyiség berendezésénél figyelembe vegyük a helyiség méretét, az arányokat, hogy milyen/ mekkora bútorra, például kanapéra van szükségünk, és mindent egybevetve válasszuk ki a megfelelő darabot az adott térbe. Ha túl nagy a bútor, túlzsúfolt hatást fog kelteni, amit úgy szoktam mondani, hogy „bútorraktár feeling”, ha túl kicsi, akkor nem kap elég fókuszt az adott térben, és talán még kevés is például kanapénál az ülőhely. Fontos minden szempontot átgondolni, és az alapján meghozni a döntést.

architecturaldigest.com

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül megjelenítésre.