10 legújabb trend a lakberendezésben 2024-ben

Habár a lakberendezési trendek nem változnak olyan gyakran, mint a divat az öltözködésben, és lakberendezőként igyekszünk is időtálló enteriőröket tervezni, mégis érdemes figyelni a legújabb trendeket. Új ötleteket, inspirációt kaphatunk, de csak azt valósítsuk meg otthonunkban, ami igazán tetszik, ami tényleg a mi stílusunk, ezáltal frissíthetjük lakásunkat. Na de melyek a legújabb trendek a lakberendezésben?

1. Zöld növények a lakásban: ez több mint egy lakberendezési trend, ez már életstílus! A környezettudatos lakberendezést a sok növény, a természetes anyagok, mint pl. a fa és kő jellemzi, zöld növényfalak és fenntartható elemek kombinálása. Fa megjelenhet a dohányzóasztalként, kő pedig kaspóként, bármilyen dekorként. Növény nem csak kaspóban vagy vázában lehet, képként, festményként, textilre nyomva is megállja a helyét.

courtneywarren.com

2. Okosotthonok: az AI vagyis Mesterséges Intelligencia már szinte mindennapjaink része, használhatjuk nyelvtanulásra és a munkánk során is óriási segítség lehet. De csakúgy, a lakberendezésben is utat tör magának az okosotthonok terén. Ami már ismert, hogy telefonról vezérelhetjük a függönyt, automata motoros karnis segítségével, de természetesen a riasztót, a lámpákat, vagy a fürdőszobai intelligens üveget is gombnyomásra állíthatjuk át. Ezek a lehetőségek kényelmesebbé tehetik a mindennapjainkat, és az AI térnövekedésével egyre több opciónk lesz, mint hogy például az Mesterséges Intelligencia felméri a személyes igényeket és a napi ritmusunkhoz alkalmazkodva főzi le a kávét, vagy készíti el a meleg ételt, de akkor is jelez, ha romlandó étel van a hűtőben. Vagy képzeld el, hogy este, mikor hazaérsz, nem csak előre beprogramozott világítás vár az otthonodban, hanem az AI felméri az aktuális igényeidet, mire van szükséged, és nem neked kell felkapcsolni a hangulatvilágítást, az állólámpát, és az elektromos kandalló is be van állítva, mire hazaérsz, a függönyök behúzva. Hát nem praktikus?

dribbble.com

3. Home Office: továbbra is marad, de a továbbiakkal ellentétben, nem csak egy dolgozósarok kap helyet a lakásokban, de bizony egész dolgozóhelyiség vagy a nappaliban térelválasztóval takart egész szobányi tér is lehet otthoni iroda. A fókusz a kényelmen van, és ne csak praktikus legyen ez a helyiség, de szép is, illeszkedve a lakás többi részéhez.

decorilla.com

4. Térhatású fali dekor: nagyon különleges hatást kell, és bármilyen falat feldob egy szoborszerű kép. Különlegesen hat kanapé fölött, vagy a nappali egy üres falszakaszán, amivel amúgy nem tudunk mit kezdeni.

housebeautiful.com

5. Íves falak, íves bútorok: lehet boltív a nappaliban, amibe könyvespolcok kerülnek, íves kanapé, kerekített fotelek: ez mind hívogató és kellemes hatást kelt. A barátságos ívek megjelenhetnek a hálószobában is, hiszen kis tereknek is nagyon jót tesz, és kellemesebb is ránézni, mint egy szögletes bútorra. Ezt tovább lehet fokozni kerek lámpákkal, vagy dohányzóasztallal. Remekül mutatnak együtt a kör alakú bútorok! Sőt, a legkülönlegesebb, ha az egyedi bútor ívben ér véget, ha az asztalos hajlandó elkészíteni!

livingetc.com

6. Luxus minimál: Sok ülőhely, ahol vendégeket tudunk várni, de világos falak, kevés kiegészítő, friss és letisztult összhatás, ahol remekül mutat egy-egy nagy növény, behozva a természetet a lakásba. Csak az van elől, ami szükséges, semmi felesleges tárgy! Színek lehet fehér, bézs, fa árnyalatok és a fekete remekül mutat kiegészítőszínként.

livingetc.com

7. Spa hangulatú fürdőszoba: Véget nem érő trend a szabadon álló kád, amit sok tulajdonos szeretne, csak sajnos a hely nem mindig engedi. De ha egy mód van rá, tegyük térbe a kádat, mert remek fókuszpontja a helyiségnek, és mi lehet megnyugtatóbb annál, mint hogy egy hosszú munkanap után itt lazuljunk és pihenjünk, olvassunk el egy magazint, lágy lounge zenét hallgatva? Kisebb helyekre félig szabadon álló kád is létezik, ami szép íves, de a falhoz lehet tolni, így helytakarékos és könnyebb takarítani a környékét. Néhány természetes hatású kiegészítővel, mint pl. fa ülőkével, vagy rattan dobozokkal még jobban fel lehet dobni a teret.

housebeautiful.com

8. A szürke helyett most még inkább a földszínek, a  barnák, bézsek és szürkésbarnák (greige) kerülnek előtérbe, és nem csak a világosabb árnyalatokban: ne féljünk a mélyebb és sötétebb színektől, mert karaktert adnak a térnek. Nagyon otthonos tud lenni, pl. egy tejcsokoládé falszín néhány sötét bútorral. A kontrasztokra figyeljünk, legyenek világos részek is, amelyek dinamikát hoznak a térbe, és kiemelik a tárgyak, bútorok szép formáját!

pinterest.com

9. Bár én jobban szeretem, ha inkább a kiegészítőkön jelennek meg az erősebb színek, és így könnyebben variálható a tér hangulata, de most mégis egy kifejezetten nagy trend az élénk színek használata a falakon, csempéken, textileken. Egy jól eltalált árnyalat nagyon jól tud mutatni, és karakteressé teszi pl. a konyhát, ha egy zöld csempét alkalmazunk. De arra figyeljünk, hogy minden más színnel ehhez kell majd alkalmazkodni.

forbes.com

10. Csíkok: újra és újra felkerülnek a trendek listájára az különleges minták, most a csíkok hódítanak ismét. Megjelenhet textileken, csempén de akár egyedi bútoron is, vagy felújított darabon, ami aztán tényleg egyedivé varázsolható egy színek csíkkal. Számomra a legjobban a fekete-fehér vagy sötétkék-fehér csíkos kombinációk tetszenek, például a konyha csempén, vagy padlón, amit nem ununk meg olyan hamar. De ha csíkos függönyt vagy párnákat választunk, azt gyakrabban van alkalmunk cserélni, ha mégis másra vágyunk.

lizziegreen.com

+1: a Pantone szerint az év színe a barack (Pantone 13-1023 Peach Fuzz), hát nem a kedvencem, de van olyan enteriőr, ahol jól tud mutatni. Neked hogy tetszik?

elledecor.com

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül megjelenítésre.